• Banner1
  • banner6
  • banner7

Pada 2018, Seluruh Kabupaten/Kota Terjangkau Serat Optik

JAKARTA – Proyek Palapa Ring Barat resmi diluncurkan Menteri Komunikasi dan Informatika, Rudiantara, Rabu (15/6) di Batam, Kepulauan Riau. Proyek itu akan menjangkau wilayah Provinsi Riau dan Kepulauan Riau dengan dukung jaringan kabel serat optik sepanjang 1.980 km.

“Pemerintah kerja cepat untuk menghubungkan kota/kabupaten di seluruh Indonesia dengan jaringan serat optik,” jelas Menkominfo Rudiantara.
Paket senilai Rp3,48 Triliun itu tengah memasuki penjajakan perjanjian kerjasama dengan PT Palapa Ring Barat.
“Proyek Barat dan Tengah sudah masuk perjanjian kerjasama. Untuk paket Timur baru proses lelang,” kata Menkominfo.
Pemerintah menargetkan 514 kabupaten/kota dapat dijangkau jaringan serat optik hingga tahun 2018. Komitmen pembangunan pada 457 kab/kota oleh operator. Sisanya, 57 Kab/kota yang tidak layak secara finansial ataupun ekonomi akan dibangun oleh pemerintah.
Oleh karena itu, pemerintah bekerja keras menyelesaikan proyek strategis Palapa Ring. Proyek ini diharapkan sebagai tulang punggung bagi sistem telekomunikasi nasional yang menghubungkan seluruh kabupaten/kota di Indonesia.
Menkominfo, Rudiantara, menekankan akselerasi pertumbuhan dan pemerataan pembangunan infrastruktur jaringan telekomunikasi harus lebih menjangkau dan meningkatkan akses informasi bagi masyarakat Indonesia.
Lebih jauh, Rudiantara menjelaskan dengan terlaksananya Proyek Palapa Ring menunjukkan keseriusan pemerintah dalam menjalin kerjasama dengan badan usaha (investor) dalam pembangunan infrastruktur di Indonesia.
Berbagai pihak telah ikut mendukung proyek Palapa Ring hingga saat ini, seperti Badan Perencanaan Pembangunan Nasional (BAPPENAS), Kemenkeu dan PT PII. Dampaknya nyata, Proyek ini berlangsung relatif cepat, kurang dari setahun.
Proyek ini telah memperoleh dukungan fasilitasi pendampingan proses transaksi (PDF) dan Izin Prinsip availability payment dari Menteri Keuangan.

05 Aug 2016 12 comments

• Carmon 04 November 2017

I blog often and I gеnuinely thank you for your іnformation. The artiⅽle has
    truly peaked my inteгest. I am going to take a notе of your website and keep checking for new details about οnce
    a week. I opted in for your Feed too.

• chula vista Weed 29 August 2017

I could not resist commenting. You have a number of nice facts there. I appreciate you.

• mass roots delivery 29 August 2017

Your blog is really useful. I just saw your posts on Saturday. My girlfriend said they love your write ups post.

• cannabis doctor 28 August 2017

Babies and small animals probably love you. Here's the deal, I love your pages.

• Chairman speaker 28 August 2017

Any additional suggestions or hints? I discovered your site by luck Son of a gun! That cleared it up for me. Such a deep answer!

• Sheldon Owen 28 August 2017

If you can, write me an Email and we can talk more because I have an idea you will like. Thanks for posting this amazing blogs. I will follow your social media channels. On a scale from 1 to 10, You are an 11.

• Dundas Weed 26 August 2017

Got sucked into your article for the last few hours. If you can, write me an Email and we will talk more because I have an idea you will love. This information is cool. Thank you for writing this great blog.

• marijuana delivery 25 August 2017

Your website really maked me think. Thanks for sharing this interesting posts with us. Some nice points there. If your articles are always this helpful, I will be back.

• startup speaker 24 August 2017

I would like to say excellent blog! This website looks just like my old one Fantastic article! Extremely great short blog. I truly feel this site needs a great deal more followers

• Brampton Weed 24 August 2017

Thanks for sharing this interesting blogs with us. I appreciate you.

•  Start
  •  End